CAN LIS JORN UTZON PDF

can lis. coursework on materials + daylight + understanding architecture. mallorca . So instead Jørn Utzon bought land near Porto Petro. Beyond the tourist trail on the Spanish island of Mallorca, Jørn Utzon built his family summer house, Can Lis, in the s. Jennifer McMaster. Architect Yoshiharu Tsukamoto of Atelier Bow-Wow shared with us his experience visiting Jørn Utzon’s Can Lis, a house on Majorca, Spain.

Author: Malataxe Gardashakar
Country: Swaziland
Language: English (Spanish)
Genre: Literature
Published (Last): 11 April 2004
Pages: 223
PDF File Size: 20.76 Mb
ePub File Size: 13.36 Mb
ISBN: 657-2-86668-423-7
Downloads: 46564
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mazuzahn

Buy access to Guide to Utzon »

The colonnade is a column-beam structure of sandstone masonry with precast concrete beams established in the form of a lintel. Behind this protective wall, Can Lis is arranged as a series of utson pavilions connected by transitional space. Upon taking a liking to Majorca, Utzon had investigated the island in detail. Beyond them, near the street, the stone walls of Can Lis appeared.

Dusk at Can Lis, looking out to the Mediterranean Sea. Peaceful vignettes are carefully framed. The basic concept of the villa is similar to the design for the house Utzon had intended to build in Sydney: These days, I was told, the olive fields are maintained less for production than for tourism.

Retrieved 24 September The Utzons kept Can Lis as their Majorca residence for htzon 20 years, living there for extensive periods as they grew older. Jan Utzon Kim Utzon. The concrete roof is capped with of yellow tiles while the gables are crafted in the Chinese style, like those of the Fredensborg Houses.

Can Feliz Can Lis.

Cala media luna Half-moon cove. But that is in its off-season. The weathered pink stone of Can Lis evokes images of ancient ruins.

The group should not consist of more than 15 people and residence excludes the hours of 8: Through its exposure to modern conditions, the intelligence that informed the historical architectural style had been revived and put into practice, with result that a new generation of that style was born. By using this site, you agree to the Terms of Use and Privacy Policy. Pavilions set around simple courtyard spaces.

  FUNCTIONAL NEUROIMAGING OF BELIEF DISBELIEF AND UNCERTAINTY PDF

Utzon’s island escape

As a touch, it nevertheless seemed unrefined compared with the sensibility that had found a connection between a street name and the cliffs and moon and enshrined it in a building.

This page was last edited on 18 Novemberat utzonn If one stands up, the volume of sea increases and there is less sky, but this cannot be considered the standard eye height for the room. Opening the door jron the right, I entered the U-shaped colonnade surrounding the terrace. On opening the door, another outdoor space appeared, with a crescent shaped opening in the opposite wall. To the opposite side of the house entrance, there is a small walled garden.

Students who, as a part of their studies, wish to visit the house, undertake a survey or in some other way have a specific assignment relating to Can Lis.

Living here, one would surely feel as if enveloped by the earth, embraced by the earth.

Completed init consists of four separate blocks linked together by walls and courtyards. The house entrance was at the junction of the living room and the terrace. He retired to Mallorca in the ‘s and built his house, Can Lis on the cliffs by Portopetro in the south east of Mallorca. None of the windmills liis spinning, and in their stillness, their triangular white blades, shining in the sun, stood out jtzon.

The result is a house that makes optimum use of light and views. A statement of interest must be submitted. In the framework thus created by the house, we, as flesh and blood beings, are positioned at the center uutzon the spatial and historical expanse possessed by the Mediterranean Sea and its sun, moon, winds, and sandstone.

  CIRCULAIRE 2011-06 BCT PDF

It was the same stone as used at Can Lis. Utzon’s approach is reminiscent of the experience he had gained in Finland where he saw how Alvar Aalto had built the Villa Maireaaltering the design along jjorn way. Windows frame interior vignettes, external vistas and light play. Seems you are enjoying our articles! Skip to main content. Visits and shorter stays by architecture students and so forth are offered the remaining three month of the year.

Can Lis has been singled out by several leading architecture critics as one of the most important houses of the 20th century. The simplicity with which Utzon uutzon bonded the glass to the stone from the outside, with a wood frame, is moving.

The front door, when opened, displays the relief of a half crescent moon, a motif that reappears throughout the house: Precast concrete joists connect the pairs of beams, and arched terracotta tiles are fitted between the joists to produce the roof. The light in Majorca is sharp and bright. Below the opening, tiles of white and deep blue formed a pattern evoking the waxing and waning of the moon.

a raw paradise : architecture : Can Lis by Jørn Utzon : mallorca spain

On the sea side of the room, six niche-like apertures of moderate height protrude outward at different angles. Thank you for signing up to receive our newsletter!

Can Lis at dusk. Can Lis on the south-west coast of the Spanish island of Mallorca. Orders and inquiries received during this period will be responded from 7th January onwards.